Verschil tussen Aziatische en Europese hoornaars nog eens uitgelegd

20-09-2023

Links : Aziatische hoornaar         Rechts: Europese hoornaar


Het verschil tussen de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) en de Europese hoornaar (Vespa crabro) kan voornamelijk worden waargenomen aan de hand van verschillende kenmerken, waaronder uiterlijk, grootte, gedrag en verspreidingsgebied. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen:

 1. Uiterlijk: 
  •  De Aziatische hoornaar heeft een overwegend donkerbruin tot bijna zwarte kleur met een opvallende gele band op het achterlijf. De kop heeft een oranjegele gezichtsbeharing. 
  • Europese Hoornaar: Europese hoornaars zijn meestal groter en hebben een roodbruine tot donkerbruine kleur met gele banden op het achterlijf. Ze hebben ook een opvallend oranjegeel gezicht. 

2. Grootte:

  • Over het algemeen zijn Aziatische hoornaars kleiner dan Europese hoornaars, met een lichaamslengte van ongeveer 2,5 tot 3 cm.

  • Europese Hoornaar: Europese hoornaars zijn groter en kunnen een lengte van ongeveer 3,5 tot 4,5 cm bereiken. 

3. Gedrag: 

  • Aziatische hoornaars staan bekend om hun roofzuchtige gedrag jegens andere insecten, zoals bijen en wespen. Ze jagen op deze insecten en voeden ze aan hun larven. 
  •  Europese hoornaars zijn minder agressief in hun jacht op andere insecten en voeden zich ook met vruchten en sap.

 4. Nestbouw: 

  • De Aziatische bouwen meestal hun nesten hoog in bomen, struiken of gebouwen en maken karakteristieke grijze papieren nesten. 
  • Europese bouwen hun nesten vaak in boomholtes, rotsspleten of zelfs in verlaten gebouwen en gebruiken houtpulp om hun nesten te maken.

 5. Verspreidingsgebied: 

  • De Aziatische hoornaar is oorspronkelijk afkomstig uit Azië, maar heeft zich in de afgelopen jaren verspreid naar delen van Europa, waaronder Frankrijk, Spanje, België en Nederland. 
  • Europese hoornaars zijn inheems in Europa en komen van nature voor in veel Europese landen. 

Het is belangrijk om te weten hoe je deze hoornaars kunt onderscheiden, vooral als er imkers in de buurt zijn of als je vermoedt dat er invasieve Aziatische hoornaars in je omgeving zijn, omdat ze een potentiële bedreiging vormen voor bijenkolonies en de lokale biodiversiteit. 

Wanneer je een vermoeden hebt dat er een hoornaarnest in de buurt is, contacteer ons dan vrijblijvend zodat we tijdig kunnen ingrijpen indien nodig. Handig is als je ons een foto kan bezorgen.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin