Februari is de start van het hoornaar seizoen

11-02-2024

Met de komst van februari ontluiken niet alleen de eerste tekenen van lente, maar ontwaken ook de hoornaars en hun koninginnen. Deze imposante insecten, hoewel essentieel voor ons ecosysteem, roepen in deze periode de noodzaak op om hoornaarvallen te overwegen, vooral als het gaat om de Aziatische hoornaar.
Natuurlijke Rol van Europese Hoornaars

De Europese hoornaar (Vespa crabro) speelt een cruciale rol in het handhaven van het natuurlijke evenwicht. Met hun grootte en indrukwekkende voorkomen dragen ze bij aan het reguleren van populaties schadelijke insecten, wat gunstig is voor zowel de natuur als de mensheid. Ze worden beschouwd als inheemse soorten die niet als bedreiging voor ons ecosysteem worden beschouwd.

De Aziatische Hoornaar: Een Potentiële Uitdaging

In contrast hiermee vormt de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) echter een potentiële uitdaging. Deze invasieve soort kan schade toebrengen aan de biodiversiteit en inheemse insecten populaties bedreigen. Het is in februari, wanneer de hoornaars ontwaken, dat we moeten overwegen hoe we onze tuinen kunnen beschermen tegen de Aziatische hoornaar, terwijl we tegelijkertijd de Europese soort verwelkomen.

Het Belang van Hoornaarvallen in Februari

In februari worden hoornaarvallen vooral relevant als preventieve maatregel tegen de Aziatische hoornaar. Door gericht hoornaarvallen in te zetten, kunnen we de verspreiding van deze invasieve soort beperken en de inheemse flora en fauna beschermen. Het is van belang om bewust te zijn van het verschil tussen de Europese en Aziatische hoornaar en specifieke maatregelen te nemen om onze natuur te beschermen.
Vele Vlaamse gemeenten trekken ten strijde tegen de Aziatische hoornaar. Daarvoor gaan ze op zoek naar 6.500 Vlamingen die een hoornaarval in hun tuin willen zetten. Frans Daems van de Limburgse Imkersbond legt uit hoe dat precies werkt. Beluister via deze link het interview. Bij interesse in een hoornaarval, contacteer dan je gemeente of lokale imkersbond.

Co-existentie met Europese Hoornaars

Terwijl we ons richten op het beheersen van de Aziatische hoornaar, is het belangrijk om te benadrukken dat de Europese hoornaar welkom is in onze natuurlijke omgeving. Het evenwicht dat zij brengen, blijft een waardevolle bijdrage leveren aan het ecosysteem. Hoornaarvallen dienen specifiek gericht te zijn op het beschermen van de biodiversiteit tegen de potentiële bedreiging van de Aziatische variant.


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin