Levensduur van bijen, wespen en hoornaars

26-11-2023

In de schijnbaar hectische wereld van zoemende vleugels en zoemende activiteit, worden bijen, wespen en hoornaars vaak over het hoofd gezien als het gaat om hun intrigerende levensduur en de hiërarchie binnen hun koninkrijken. Laten we een diepgaande blik werpen op de levensduur van deze insecten en de cruciale rol die hun koninginnen spelen.

Bijen: Harde Werkers met een Beperkte Levensduur

Bijen, bekend om hun cruciale rol in bestuiving en honingproductie, hebben een relatief korte levensduur. Werksterbijen, die het grootste deel van het werk verrichten, leven gemiddeld slechts 2 tot 3 weken. In het bijzonder hebben zomerbijen doorgaans een kortere levensduur, terwijl winterbijen, die de kou moeten trotseren, langer kunnen leven, tot 6 weken.

De koningin daarentegen heeft een opmerkelijk langere levensduur. Ze kan tot 5 jaren leven, wat essentieel is voor het behoud van het bijenvolk. Haar belangrijkste taak is het leggen van eieren, waarbij ze dagelijks tot duizenden eitjes kan produceren gedurende haar leven.

Wespen: Korte, Intense Levenscyclus

Wespen, bekend om hun zomerse aanwezigheid en soms pijnlijke steken, hebben een kortere levenscyclus dan bijen. Werksterwespen leven meestal 12 tot 22 dagen, terwijl koninginwespen tot 1 jaar kan leven. De mannetjeswespen hebben over het algemeen de kortste levensduur, slechts enkele weken.

De koninginwesp speelt een cruciale rol bij het starten van nieuwe kolonies. Ze begint in het voorjaar met het bouwen van een nest en legt de eerste eitjes. De werksterwespen die uit deze eitjes voortkomen, zullen de taken van het nest overnemen, terwijl de koningin zich concentreert op het leggen van eieren.

Hoornaars: Majestueuze Reuzen met een Imposante Levensduur

Hoornaars, als de grootste vertegenwoordigers van de familie Vespidae, hebben een langere levensduur in vergelijking met bijen en wespen. Werksterhoornaars leven enkele weken tot enkele maanden, terwijl mannelijke hoornaars een kortere levensduur hebben. Alleen de koningin overleeft de winter, de rest van haar volk sterft uit. De Koningin die in aan het einde van de zomer geboren wordt, zal de winter overleven om zo weer nieuw leven te kunnen geven volgend seizoen.

De sociale structuur van hoornaars lijkt op die van wespen, met een dominante koningin die verantwoordelijk is voor de voortplanting en een leger van werksters die de kolonie runnen.


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin