Ontdek de Verscheidenheid aan Wespen in België

12-01-2024

In de zonnige maanden van het jaar fladderen er veel verschillende soorten insecten rond, waaronder ook wespen. In België kun je diverse soorten wespen tegenkomen, elk met unieke kenmerken en gedragingen. In deze blog nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van Belgische wespen.
Ik heb bewust de hoornaars hier niet besproken omdat we hier nog verder op zullen uitwijden in andere blogartikels.

Gewone Wesp:

  • Een van de meest voorkomende wespen in België is de gewone wesp. Met zijn karakteristieke zwart-gele strepen en slanke lichaam is deze wesp een frequente gast tijdens zomerse barbecues. Gewone wespen bouwen hun nesten vaak in de grond of in verlaten holle bomen.

Duitse Wesp:

  • Vergelijkbaar met de gewone wesp, heeft de Duitse wesp een iets grotere kop en duidelijkere zwarte markeringen op het gezicht. Ze staan erom bekend agressiever te zijn dan andere wespensoorten, vooral in de buurt van hun nesten.

Franse Veldwesp (Polistes dominula):

  • In tegenstelling tot de eerder genoemde wespen, bouwt de Franse veldwesp hangende nesten van papier-maché. Deze wespen hebben een slankere bouw en een opvallende rode kleur aan hun poten en antennes. Ze zijn over het algemeen minder agressief dan de sociale wespensoorten.

Rupsendoder

  • Deze wesp heeft een zeer slank lichaam van ongeveer 2cm lang. Hij heeft de zwarte kleur met rode accenten, deze is ongevaarlijk voor de mens

Metselwesp/ muurwesp of leemwesp

  • Ze zijn slank gebouwd en worden ongevee r1 cm groot, ze zijn geel zwart van kleur. Deze steken enkel wanneer ze in nood zijn maar de angel is zo klein dat je deze amper voelt. Ook enkel de vrouwtjes hebben angel. Ze voeden zich vooral aan rupsen.

Het is belangrijk op te merken dat wespen een essentiële rol spelen in het ecosysteem door ongewenste insectenplagen onder controle te houden. Desondanks is voorzichtigheid geboden, vooral rond nesten en in de buurt van allergische personen.

Bewonder de diversiteit van wespen in België, maar respecteer ook hun leefomgeving om een vreedzaam samenleven te waarborgen.


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin